Ženeva, 15-18. septembar 2015. – Predstavnici Uprave za javne nabavke na Komitetu o vladinim nabavkama i Simpozijumu o GPA

Direktor Uprave za javne nabavke i glavni pregovarač u procesu pristupanja Crne Gore Sporazumu o vladinim nabavkama pri STO g-din Mersad Mujević i savjetnica g-đica Sanja Poleksić učestvovali su na Komitetu o vladinim nabavkama i dvijema uzastopnim aktivnostima o Sporazumu – Radionici i Simpozijumu, koje su se održavale u Ženevi u Svjetskoj Trgovinskoj Organizaciji u periodu od 15 – 18 septembra.

Na Komitetu za vladine nabavke, koji je održan u srijedu 16. septembra tekuće godine predstavnici Crne Gore, uzeli su aktivno učešće kao najmlađa zemlja potpisnica Sporazuma o vladinim nabavkama.

Na formalnom dijelu Komiteta teme o kojima su se zemlje članice izjašnjavale bile su:
– Zahtjev za status posmatrača: Sejšeli
– Usvajanje revidiranog nacrta Odluke o pristupanju Moldavije Sporazumu
– Ažuriranje liste pitanja za pružanje informacija vezanih za pristupanje Sporazumu o vladinim nabavkama i
– druga pitanja.

Na neformalnom dijelu Komiteta teme koje su bile predmet interesovanja članica bile su:
– Pitanja vezana za stupanje na snagu Revidiranog Sporazuma o vladinim nabavkama
– Sesija o pristupanju Sporazumu
– Sesija o arbitražnom postupku
– Sesija o dogovorenom novom programu rada Komiteta.

Simpozijum o GPA, bio je sljedeća važna aktivnost STO za čije učešće su predstavnici Crne Gore dobili poziv. Tema dvodnevnog Simpozijuma bila je „STO Sporazum o vladinim nabavkama (GPA): BUDUĆI STUB TRGOVINE I RAZVOJA U 21. VIJEKU“. Cilj Simpozijuma je podizanje svijesti o: (i)relevantnosti GPA i njegovoj ulozi kao alatke za upravljanje, trgovinu i razvoj globalne ekonomije u 21 vijeku; (ii)rastuća komplementarnost i približavanje međunarodnih disciplina iz oblasti javnih nabavki; (iii) pitanja koja obuhvataju sekundarne strateške ciljeve, pogotovo održivost, u aktivnosti javnih nabavki; i (iv) potencijalna relevantnost GPA disciplina za regione u svijetu koji su u razvoju.

Simpozijum o Sporazumu o vladinim nabavkama je organizovan kao forum za učesnike iz odabrane grupe zemalja, naime zemalja centralne i istočne Evrope, Centralne Azije i Kavkaza i ostalih članica STO ili posmatrača koji su nedavno pristupili ili aktivno rade na procesu pristupanja GPA, kao i drugim zemljama članicama koje preduzimaju domaće reforme koje su od značaja za Sporazum. Simpozijum je otvorio g-din Roberto Azevedo, generalni Direktor Svjetske Trgovinske Organizacije i g-din John Newhman, predsjedavajući Komiteta STO, a predavači su bili experti iz oblasti javnih nabavki iz cijelog svijeta i to:

• Nicholas Nigglli, bivši predsjedavajući Komiteta, rukovodilac sektora za ekonomiju, finansije, nauku i inovacije u svajcarskoj amabasadi u UK
• Lucian Cernat, glavni ekonomista DG Trade EC
• Robert Anderson, vođa tima za vladine nabavke i politiku konkurencije u STO Sekreterijatu
• Sue Arrowsmith, profesor prava i politike o javnim nabavkama, Univerzitet Notitingham
• Diomedes Berroa, glavni expert za nabavke, Svjetska banka
• Caroline Nicholas, UNICITRAL
• Jan Jackholt, EBRD
• Daniel Gordon, profesor prava javnih nabavki na Univerzitetu George Washington
• Marc Steiner, sudija Upravnog suda u Svajcarskoj
• Anna Muller, STO Sekreterijat
• Karen Brutyan, expert EBRD
• Jianning Chen, STO Sekreterijat
• Ping Wang, Univerzitet Nottingham

Dvodenevni Simpozijum je bio odlična prilika za razmjenu iskustava, znanja, mišljenja i prakse sa expertima iz najrazvijenih država u oblasti održivosti javnih nabavki.
Crnogorska delegacija je iskoristila priliku da se sastane sa tek izabranim predsjedavajućim Komiteta g-dinom Newhman, koji je čestitao Crnoj Gori na punopravnom članstvu u Sporazumu i iskoristio priliku da nas upozna sa predstojećim obavezama u Komitetu, koji se u prosjeku sastaje tri puta godišnje u Ženevi.

Takođe, predstavnici Crne Gore su na zahtjev predstavnika EC u Komitetu, g-din Jean-Yves Muylle, Generalnom Direktoratu EC, šef odjeljenja za unutrašnje tržište,industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća i njegovim saradnicima na teme koje tretiraju politiku javnih nabavki sa aspekta GPA.

Važno je napomenuti da je Crna Gora ratifikacijom Sporazuma o vladinim nabavkama (GPA) u junu 2015 godine, ispunila jednu značajnu međunarodnu obavezu iz članstva u STO i time obezbijedila dodatni pristup tržištu najrazvijenijih zemalja članica za svoju poslovnu zajednicu. Naime, Crna Gora je prva zemlja koja je pristupila ovom plurilateralnom Sporazumu nakon njegove revizije 2014. godine.

U prilogu se nalazi program Simpozijuma.

PR SLUŽBA

 

Program – Download