Održana konferencija „Jačanje uticaja Državne revizorske institucije u Crnoj Gori”

Podgorica, 01.07.2015. godine u hotelu “Podgorica” održana je konferencija pod nazivom „Jačanje uticaja Državne revizorske institucije u Crnoj Gori”. Konferencija se održava u sklopu projekta „Zajedno ka odgovornosti – jačanje uticaja državne revizije u Crnoj Gori”, koji Institut Alternativa sprovodi uz podršku ambasade Kraljevine Norveške. Učesnici konferencije su predstavnici institucija sa nadležnosima u različitim aspektima kontrole budžeta, predstavnici Skupštine, subjekti revizije, nevladine organizacije, stučna udruženja i mediji. Upravu za javne nabavke na ovom skupu predstavljala je g-đa Farisa Kurpejović.

Konferenciju je otvorio g-din Stevo Muk, Predsjednik Upravnog odbora, koji je istakao da je ostvaren značajan pomak u radu DRI u odnosu na 2010. godinu. Takođe je kritikovao situaciju u kojoj Skupština skoro pet godina dopušta da Senat DRI funkcioniše u nepotpunom sastavu.

G-din Milan Dabović, predsjednik Senata Državne revizorske institucije, u svom uvodnom izlaganju upoznao je prisutne sa nadležnostima DRI, osvrnuvši se na rezultate koje je ista ostvarila u sprovođenju preporuka DRI. Naveo je da će se Senat DRI u narednom periodu posebno baviti izradom metodologije za praćenje i ocjenu ispunjenosti preporuka od strane subjekata revizije. Najavljeno je i jačanje saradnje sa Vrhovnim državnim tužilaštvom u pogledu utvrđivanja krivične odgovornosti za zloupotrebe budžetskih sredstava koje DRI uočava u svom radu.

Aleksandar Damjanović, predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet najavio je formiranje pododbora za kontrolu javnih finansija, kao ispunjavanje obaveze iz Akcionog plana za jačanje zakonodavne i nadzorne funkcije Skupštine. Takođe je najavio da će uskoro biti potpisan protokol o saradnji između Odbora i DRI, kojim će se obezbijediti bolja razmjena informacija, značajnije bavljenje pojedinačnim izvještajima o reviziji i praćenje ispunjenja preporuka.

Na konferenciji je bilo riječi i o tome šta se dešava nakon što izvještaji o reviziji budu objavljeni, u pogledu utvrđivanja odgovornosti za počinjene zloupotrebe i nezakonitosti.

Na skupu je bilo riječi o kapacitetima DRI koja radi sa tek polovinom od planiranog broja državnih revizora.

Institut Alternativa je na skupu najavio pokretanje posebne Internet stranice, www.mojnovac.me, preko koje će objavljivati informacije da li subjekti revizije ispunjavaju preporuke DRI.

PR Služba Uprave