By transparent spending and liberal market towards the EU (POBJEDA, 02 April 2009)

Podgorica, 1. april – Implementacija i stupanje na snagu modernog sistema javnih nabavki koji će omogućiti efikasnost, transparentnost i pouzdanost u javnu potrošnju i liberalizaciju tržišta osnov je za proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), istaknuto je na nedavno održanom seminaru o javnim nabavkama.

Samostalna savjetnica Direkcije za javne nabavke Sandra Krstović podsjetila je da je uspostavljanje novog zakonodavnog okvira u sistemu javnih nabavki Crne Gore otpočelo donošenjem Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu u julu 2006, podzakonskim propisima, standardnim formularima i obrascima koji se odnose na postupak njegove primjene.

– Reforma sektora javnih nabavki uključena je u širi kontekst dalje liberalizacije i otvaranja unutrašnjeg tržišta, reformu javne administracije i poboljšanje upravljanja javnim finansijama, kazala je Krstović na seminaru koji je organizovala je TAZ-Regionalna organizacija za edukaciju, naučna istraživanja, unapređenje rada pravosudnih, ekonomskih, upravnih i prosvjetnih institucija i organizacija. Javne nabavke predstavljaju važan dio crnogorske ekonomije i učestvuju nešto više od 17 odsto u našem bruto nacionalnom proizvodu. One su jedna od oblasti u kojima Vlada Crne Gore čini značajan napredak idući ka stvaranju opsežnog novog zakonodavnog i institucionalnog okvira. Implementacija i stupanje na snagu modernog sistema javnih nabavki koja će donijeti efikasnost, transparentnost i pouzdanost u javnu potrošnju i liberalizaciju tržišta predstavlja, istakla je Krstović, kamen temeljac za proces asocijacije naše zemlje EU. Ona je navela da sistem javnih nabavki ima institucije koje ga čine funkcionalnim, a to su Direkcija za javne nabavke i Komisija za kontrolu postupaka javne nabavke kao nezavisno kontrolno i regulatorno tijelo. Višestruki su razlozi za osnivanje Direkcije za javne nabavke, a osnovni je, precizirala je Krstović, harmonizacija javnih nabavki Crne Gore sa direktivama EU,a sve na osnovu preuzetih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Krstović je navela da se Zakonom o javnim nabavkama privrednim subjektima Evropske unije koji su osnovani u Crnoj Gori ili izvan, omogućava dodjeljivanje ugovora o javnim nabavkama pod istim uslovima koji se primjenjuju na crnogorske privredne subjekte, što je u skladu sa članom 76 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Određivanjem širokog dijapazona odluka koje se moraju objaviti na internet stranici Direkcije za javne nabavke Zakonom se obezbjeđuje i veća transparentnost, što je takođe u skladu sa ovim Sporazumom, naglasila je ona.

Pomoćnik direktora Direkcije za javne nabavke Ivan Krkeljić najavio je da će se glavne aktivnosti u pravcu dalje harmonizacije pravnog sistema u sa onim u EU i dalje implementacije propisa za period 2009 – 2012. godine odvijati u okviru IPA programa pomoći 2007. “Budući razvoj i jačanje sistema javnih nabavki u Crnoj Gori” .Program je vrijedan 1,1 milion eura, a finansira ga EU.

– Globalni cilj projekta je implementacija zahtjeva unutrašnjeg tržišta EU u oblasti javnih nabavki i podsticanje efikasnosti i transparentnosti u korišćenju javnih fondova, a svrha poboljšanje pravnog i operacionog okruženja sistema za javne nabavke u Crnoj Gori, rekao je Krkeljić.

Načela

– Načelo transparentnosti podrazumijeva da postupci javnih nabavki moraju biti javni, što se obezbjeđuje objavom poziva za javno nadmetanje i odluke o izboru najpovoljnije ponude, na način propisan ovim zakonom i standardnim formularima javnih nabavki, kazala je Sandra Krstović, prezentujući osnovna načela javnih nabavki crnogorskog zakona o javnim nabavkama. Ponuđač koji je učestvovao u postupku javne nabavke ima pravo da obavi uvid i dobije podatke o sprovedenom postupku javnih nabavki, nakon dobijanja obavještenja o dodjeli ugovora, u skladu sa ovim zakonom.

Krstović je naglasila da je najvažnije načelo transparentosti postupka javnih nabavki.

-Ono u sebi sadrži i sva ostala načela javnih nabavki, a to su ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe javnih sredstava, konkurencije i ravnopravnosti ponuđača, rekla je Krstović. Veći stepen transparetnosti postupka javnih nabavki rezultira većim stepenom konkurentnosti, nižim cijenama, povoljnijim uslovima i u krajnjem, dobijanjem najbolje vrijednosti za novac. Postupci javnih nabavki, saglasno ovom načelu, moraju biti javni, što se, kako je to i naprijed naglašeno, obezbjeđuje objavljivanjem poziva za javno nadmetanje i odluke o izboru najpovoljnije ponude po proceduri propisanoj Zakonom i bliže definisanim standardnim formularima. Time što su postupci javnih nabavki transparentni, odnsono pregledni i javno objavljeni i oglašeni, ponuđačima je omogućeno da, na osnovu unaprijed predviđenih uslova, pripreme svoju ponudu.

V. Borozan