U organizaciji Uprave za javne nabavke i SIGMA-e organizovana radionica na temu „Značaj i uloga Monitoringa i javnim nabavkama“ u hotelu “Ramada”, Podgorica

Podgorica, 12. novembar 2015. godine: U Podgorici, u organizaciji Uprave za javne nabavke i SIGMA-e 12.11.2015. godine u Hotelu „Ramada“ održana je radionica na temu „Značaj i uloga Monitoringa u javnim nabavkama“.

Radionicu je otvorio direktor Uprave g-din doc. dr Mersad Mujević koji je u uvodnom dijelu prisutne upoznao sa ciljem i namjerom današnje radionice. Namjera radionice je da stvori bolje poznavanje i razumijevanje monitoringa javnih nabavki, čemu služi i kako se može odraditi. Postoji cijeli dijapazon aspekata koje treba pokriti, budući da monitoring javnih nabavki služi određenom broju različitih namjena:

• dokazna osnova za informisano regulisanje, planiranje i izvršenje javnih nabavki,
• pomoć pri zadovoljenju zahtjeva za formalno izvještavanje,
• sredstvo za obezbjeđenje opšte transparentnosti javne politike i njenog sprovođenja, posebno korišćenje javnih sredstava,
• podrška za identifikaciju i identifikacija konkretnih problema i za informativne mjere koje mogu biti potrebne za obezbjeđenje integriteta postupka javnih nabavki uopšte i u pojedinačnim slučajevima.

Radionica će razmotriti te različite namjene i pozabaviti se pitanjima kao što su:

• Koja je svrha i sadržaj monitoringa javnih nabavki?
• Kako se monitoring javnih nabavki povezuje sa srodnim javnim politikama, praksama i institucijama?
• Kako trenutno izgleda monitoring javnih nabavki u Crnoj Gori?
• Kako se monitoring može odraditi i kako se ta praksa može korisno upotrijebiti?
• Koji zaključci se mogu izvući za budući razvoj monitoringa javnih nabavki?

Prezentaciju od strane UzJN i diskusija sa učesnicima pripremili su Mara Bogavac, pom. direktora Uprave i g-din Aleksandar Anđić, Samostalni savjetnik u Odjeljenju za praćenje postupka javnih nabavki i upravljanje elektronskim javnim nabavkama.

Na radionici su svoje prezentacije i iskustva monitoringa javnih nabavki predstavili i g-din Daniel Ivarsson, viši savjetnik SIGMA-e, g-din Dariusz Piasta, zamjenik direktora, Kacelarije za javne nabavke Poljske, g-đa Teja Kolar, konsultant SIGMA-e i g-đa Zuzana Dančikova, koordinator projekta, TI Slovensko, Slovačke, kao i predstavnica NVO IA dr Jovana Marović.

Radionica je bila namijenjena za predstavnike institucija za javne nabavke, naručioce, privredne subjekte i ostale strane koje imaju interes za monitoring javnih nabavki. Radionica je bila dobra prilika da se stvori bolje poznavanje i razumijevanje monitoringa javnih nabavki, čemu služi i kako se može odraditi. Može se zaključiti da monitoring služi određenom broju namjena, a to su: dokazana osnova za informisano regulisanje, planiranje i izvršenje javnih nabavki, pomoć pri zadovoljenju zahtjeva za formalno izvještavanje, sredstvo za obezbjeđenje opšte transparentnosti javne politike i njenog sprovođenja, posebno korišćenje javnih sredstava, podrška za identifikaciju i identifikacija konkretnih problema i za informativne mjere koje mogu biti potrebne za obezbjeđenje integriteta postupka javnih nabavki uopšte i u pojedinačnim slučajevima.
 
PR Služba UzJN