Održane javne konsultacije radi upoznavanja učesnika u javnim nabavkama sa nacrtom Strategije razvoja sistema javnih nabavki za period 2016-2020. godine sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije

Podgorica: 16.11.2015. godina – U skladu sa Programom rada Vlade Crne Gore za 2015. godinu, Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2015-2018. godina, utvrđena je obaveza donošenja novog Strateškog dokumenta iz oblasti javnih nabavki za period 2016-2020. godina.

U skladu sa tim, Ministar finansija je 15.06.2015. godine donio Rješenje o obrazovanju Radne grupe za izradu Strategije razvoja sistema javnih nabavki za period 2016-2020. godine sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije. U radnoj grupi su imenovani predstavnici Uprave za javne nabavke, Ministarstva finansija, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Privredne komore Crne Gore i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora. Podrška u realizaciji pripreme izrade Strateškog dokumenta, pružena je i od strane eksperata međunarodne organizacije SIGMA. S tim u vezi, rok za realizaciju izrade Strateškog dokumenta i Akcionog plana je 1. decembar 2015. godine.

Nakon intezivnog perioda određivanja metodologije rada, sadržine samog dokumenta i pripreme odnosno izrade pojedinih poglavlja od strane članova Radne grupe, u novembru 2015. godine je napravljena i Radna verzija Predloga Strategije razvoja sistema javnih nabavki za period 2016-2020. godine sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije.

U cilju predstavljanja Radne verzije, a samim tim i upoznavanja šire javnosti sa sadržinom navedenog dokumenta, u periodu od 6-13. novembra 2015. godine, organizovane su javne konsultacije radi upoznavanja učesnika u javnim nabavkama sa nacrtom Strategije razvoja sistema javnih nabavki za period 2016-2020. godine sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije.

Konsultacije su organizovane od strane Uprave za javne nabavke, Privredne komore Crne Gore i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora. Takođe, organizovane javne konsultacije su podržane i od strane Evropske komisije, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i Britanske ambasade u Podgorici.

Javne konsultacije su održane 10. novembra u Beranama, 11. novembra u Tivtu, 12. novembra u Nikšiću i 13. novembra u prostorijama Privredne komore Crne Gore u Podgorici. Na istim je učešće uzeo veliki broj predstavnika naručilaca, privrednog i civilnog sektora.

S tim u vezi, svim zainteresovanim učesnicima je dat rok da do 20. novembra 2015. godine mogu dostaviti komentare Radnoj grupi za izradu strategije.
Javnim konsultacijama koordinirala je Predsjednica RG za izradu Prijedloga Strategije razvoja sistema javnih nabavki za period 2016-2020. godine, mr Sandra Škatarić.
 
PR Služba UzJN