Pokrenuta inicijativa za osnivanje međunarodnog centra za javne nabavke (POBJEDA, 11.02.2009. godine)

 

Smanjiti nepravilnosti u nabavkama

 

Kvalitetnije funkcionisanje sistema javnih nabavki u regionu i brže dostizanje evropskih standarda u ovoj oblasti glavni je cilj inicijative za osnivanje međunarodnog centra za upravljanje javnim nabavkama. Osnivanje ovog centra podržali su institucije iz Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije.

Centar bi služio efikasnijoj razmjeni iskustava, znanja i informacija među zemljama regiona. On bi u velikoj mjeri ubrzao proces jedinstvene primjene evropskih standarda u oblasti javnih nabavki u regionu, ubrzala bi se i poboljšala razmjena dobre prakse i iskustava, kao i rano upozoravanje na pojavu slabosti u sistemu javnih nabavki. Centar bi pomogao i prepoznavanju novih oblika neregularnosti koje se javljaju u javnim nabavkama, kao i traženju načina za njihovo suzbijanje. Osnivanje Centra bi podstaklo korišćenje informacionih tehnologija, podizanje transparentnosti i ekonomičnosti postupka javnih nabavki.

Preko Centra bi bile promovisane javne nabavke i njihov značaj za ekonomski i ukupan društveni razvoj svake zemlje. Zalagali bi se da institucije koje regulišu ovu oblast dobiju podršku kako bi izgradile svoje kapacitete do nivoa koji će odgovarati njihovim ciljevima i zadacima.

Mersad Mujević, direktor Direkcije za javne nabavke u najnovijem biltenu Ministarstva finansija, kaže da je u prvoj fazi predviđeno usvajanje inicijative za osnivanje centra predstavnika regulatornih institucija za javne nabavke zemalja regiona. Nakon toga bi se od predstavnika institucija iz regiona formirala projektna grupa koja bi postavila stručne temelje za osnivanje centra. Projektna grupa bi razmotrila i različite mogućnosti statusnog pravnog odnosno organizacionog uređenja centra, tehničke uslove kao i projekciju finansijskih sredstava za osnivanje, početak rada i moguće izvore finansiranja.

Mr.M.