Direktor Uprave za javne nabavke Crne Gore g-din doc dr Mersad Mujević i pomoćnica direktora g-đa Mara Bogavac prisustvovali predstavljanju SME Policy Index/a za Zapadni Balkan i Tursku, na poziv Ministarstva ekonomije – Direkcije za mala i srednja preduzeća

Podgorica, 12.05.2016. godine – Organizacija za ekonomsku saradnju i ekonomski razvoj (OECD), Evropska komisija (EK), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska fondacija za obuku (ETF) i Regionalni Centar za razvoj preduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Evrope (SEECEL), u saradnji sa Ministarstvom ekonomije Crne Gore – Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, 12.05.2016. godine, organizovala je predstavljanje SME Policy Index 2016. za Zapadni Balkan i Tursku – Procjena implementacije Akta o malim preduzećima (Small Business Act), u sali Privredne komore Crne Gore (Novaka Miloševa 29/II).

Direktor Uprave za javne nabavke Crne Gore g-din doc dr Mersad Mujević i pomoćnica direktora g-đa Mara Bogavac, na poziv Ministarstva ekonomije – Direkcije za mala i srednja preduzeća  prisustvovali  su predstavljanju SME Policy Index 2016.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio g-din Vladimir Kavarić – Ministar ekonomije, g-đa Anita Richter – Menadžer projekta za Jugoistočnu Evropu  šef OECD-a za jugoistočnu Evropu i g-din Paul-Henri Presset – Savjetnik za međunarodne odnose u Evropskoj komisji.

Na ovom događaju učestvovali su i predstavnici Evropske komisije, OECD, EBRD, ETF, SEECEL, kao i predstavnici drugih crnogorskih institucija i biznis asocijacija.

Događaj je obuhvatio javno predstavljanje rezultata SME Policy Index-a, a zatim su održane prezentacije rezultata po pojedinačnim oblastima (među kojima i za oblast javnih nabavki), kao i sveobuhvatna diskusija o ključnim dostignućima i predstojećim izazovima za poboljšanje poslovnog okruženja, posebno za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori.

Direktor Uprave za javne nabavke Crne Gore, g-din doc dr Mersad Mujević istakao je rezultate u razvoju sistema javnih nabavki i ključne ciljeve Strategije razvoja sistema javnih nabavki za period  od 2016-2020. godine.

Naglasio je da su ključni cliljevi Strategije i daljeg razvoja sistema javnih nabavki u Crnoj Gori vezani za poboljšanje sistema javne nabavke, a ogledaju se kroz stalno nadgledanje i sprovođenje neophodnih regulatornih promjena, ojačanje pristupa javnim finansijama, povećanje transparentnosti, efikasnosti i poboljšanje protoka informacija, praćenje aktuelnih trendova (zelene nabavke, društveno odgovorne nabavke, inovativne nabavke, elektronske nabavke), pružanje podrške malim i srednjim preduzećima, razvoju ljudskog kapitala u javnu nabavku i daljoj harmonizaciji zakonodavnog okvira sa direktivama EU.

Dodao je da je jačaje „konkurentnosti“ MiSP ključni zadatak svih institucija od značaja za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, kako bi imala više učešća u dodijeljenim ugovorima za nabavku roba, usluga i radova kod obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama, kao i na inostranom tržištu.

G-din Mujević je naglasio važnost obuka za mala i srednja preduzeća radi njihovog osposobljavanja da mogu efikasno da zaštite svoja prava i većeg učešća u postupcima javnih nabavki, u cilju  jačanja njihove konkurencije na tržištu javnih nabavki. Obuka je posebno potrebna MiSP jer ne raspolažu dovoljnim znanjima i informacijama, što predstavlja prepreku za njihovo veće učešće u postupcima javnih nabavki.

Prisutnima se obratila i pomoćnica direktora UzJN, g-đa Bogavac M i istakla između ostalog planiranu aktivnost Uprave za javne nabavke i Direkcije za mala i srednja preduzeća za mjsec jun t.g. oko otpočinjanja aktivnosti na izradi komunikacija smjernica za privredne subjekte, sa fokusom na razvijanje smjernica za MiSP koje će se održati u centralnom, južnom i sjevernom regionu naše zemlje i pozvala učesnike da se pridruže ovoj aktivnosti.

Uprava za javne nabavke je partner za ove i druge aktivnosti od značaja za MiSP i u skaldu sa svojim mogučnostima pružiće podršku svim projektima od značaja za njihov razvoj, naglasio  Direktor Uprave.

 

PR SLUŽBA UzJN