OKRUGLI STO: Mogućnosti koje pruža Zakon o javnim nabavkama u cilju podrške malim i srednjim preduzećima

Podgorica, 29.06.2016. godine, u prostorijama Privredne komore održan je okrugli sto na temu „ Mogučnosti koje pruža Zakon o javnim nabavkama u cilju podrške malim i srednjim preduzećima“.

 Kako javne nabavke predstavljaju  važnu komponentu  ekonomije Crne Gore, u cilju dobrog upravljanja  javnim nabavkama, posebno je značajno jačanja učešća malih i srednjih preduzeća  u nabavkama roba, radova i usluga za potrebe državnih organa, organa lokalnih samouprava i privrednih društava čiji su oni osnivači u Crnoj Gori.

Od posebne važnosti  za ekonomiju Crne Gore je i  jačanje  učešća ovih preduzeća  na nadmetanjima  na javnim tenderima u državama članicama EU,  u skladu sa povoljnostima koji  pruža Sporazum o vladinim nabavkama pri WTO,  od kada je Crna Gora postala punopravni član.

Prisutnim predstavnicima malih i srednjih preduzeća  iz Podgorice  govorili  su g-đa Mara Bogavac  pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke, g-din Tomo Miljić  član Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Aleksandar Mitrović predstvanik Privredne komore, Branislav Begović predstavnik Unije poslodavaca, Svetislav Domazetović direktor Direkcije za mala i srednja preduzeća, Aleksandar Pavićević, predstavnik Vlade sa posebnim ovlašćenima.

Aktivno učesće imali su i prisutni predstavnoci ponuđača.

Na okruglom stolu preovadavale su teme  u kojima se od institucija sistema  očekuje da u narednom periodu, kroz rad na donošenju Zakona o javnim nabavkama, postigne  veća efikasnost administracije, otklanjanje barijera i  unapređenje poslovnog ambijenta, u cilju podrške domaćim ponuđaćima za ućešce kako na domaćim tako i inostranim tenderima. Sagledano je ukupno stanje crnogorske privrede, evidentirani  određeni  problemi sa kojima se susrijeću ponuđaci i ponuđenje preporuke za njihovo uklanjanje.

U uvodnom izlaganju  pomoćnica direktora Uprave  za javne nabavke g-đa Mara Bogavac,izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost ponuđaćima na odazivu, kao i ostalim  učesnicima na organizaciji okruglog stola. Predočila je značaj ponuđača u cjelokupnom sistemu javnih nabavki, kao i da su informacije koje su blagovremene i   na pravom mjestu od ključnih izvora važne za preduzetnike.

Istakla je da je Strategijom razvoja sistema javnih nabavki 2016-2020 jasno prikazana dinamika razvoja   zakonodavnog  i institucionalnog okvira, uspostavljanja elektronskih javnih nabavki, jačanju pravne zaštite,  jačanje stručnog osposobljavanja i usavršavanja u oblasti javnih nabavki.

U daljem izlaganju g-đa Bogavac je istakla U narednom periodu u pogledu jačanja upravljanja zaštitom životne sredine, energetske efikasnoti, socijalnih zahtjeva i pristupa MiSP u sistemu javnih nabavki, preduzimaće se sledeće mjere:

  • Usklađivanje zakonodavstva o javnim nabavkama sa novim Direktivama iz ove oblasti;
  • Iniciranje i promovisanje značaja o upotrebi zelene, socijalne i inovativne javne nabavke;
  • Razmjena dobre prakse među naručiocima uspostavljanjem platforme za razmjenu iskustava, informacija i znanja;
  • Razrada konkretnih savjeta, kriterijuma i indikatora koji će se koristiti u javnim nadmetanjima;
  • Podsticanje integrisanja navedenih kriterijuma u fazi planiranja javne nabavke;
  • Edukacija MiSP-a sa ciljem poboljšanja njihove sposobnosti u javnim nabavkama, izrada smjernica i sprvođenje seminara za MiSP-a;
  • Radi stvaranja uslova za inovacije u javnim nabavkama, veće zapošljavanje i razvoj MiSP podsticaće se veća primjena kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude;
  • Edukacija naručilaca u smislu kako da kreiraju predmet javne nabavke kako bi omogućili bolji pristup MiSP;
  • Analiziraće se efekti ukidanja ili značajnijeg smanjenja iznosa naknade za vođenje postupka u dijelu zaštite prava sa ciljem stvaranja povoljnijih uslova za MiSP;
  • U cilju relaksiranja poslovanja MiSP prilikom pripreme dokazne dokumentacije o bonitetu za učešće na tenderu, ukinuće se obaveza plaćanja taksi prilikom pribavljanja raznih potvrda, uvjerenja i sl.;
  • Radi omogućavanja lakšeg pristupa MiSP poslovima u oblasti javnih nabavki, podsticaće se naručioci da javne nabavke realizuju po partijama;
  • Širiti ideju društveno odogovorne javne nabavke putem otvorenog pristupa informacijama o pozivima, ponudama.

 

G-din Tomo Milić iz Državne komisije za kontrolu javnih nabavki, istakao je da je organizovanje ovakvih okruglih stolova uz ućešće i samih ponuđaća, veoma dobro jer  postoji mogučnost razmjene misljena na određena pitanja sa  kojima se susrećemo u praksi. Istakao da u CG, jedan dobar dio javnih sredstava se utroši kroz javne nabavke i to stvara dobru podlogu i mogučnost  za potencijalne ponuđaće da uzmu učešće u javnim  nabavkama.

G-din Milić je upoznao prisutne ponuđaće sa mogučnostima koje im pruža sadašnji zakon, uputio ponuđaće da kroz svoju dosadašnju prasku uzmu aktivno ućešće u pripremi i donošenju novog Zakona o Javnim nabavkama. Istakao je vaznost usklađivanja Zakona o  javnim nabavkama sa drugim materijalnim propisima koji su direktno ili indirektno povezani sa sistemom javnih nabavki u Crnoj Gori.

Direktor Direkcije za  mala i srednja preduzeća g-din Svtislav Domazetović, istakao je  značaj malih i srednjih preduzeća, kojih u Crnoj Gori ima 98% od ukupnog broja registrovanih privrednih subjekata, kao i da mala i srednja preduzeća kroz ovako organizovane okrugle stolove imaju veću mogućnost upoznavanja sa sistemom javnih nabavki, a samim tim i ućešća u javnim nabavkama. Istakao je da će Direkcija, malim i srednjim preduzećima pružiti punu pomoć i podršku u aktivnostima vezanim za učešće u sistemu javnih nabavki.

Aktivnu ulogu na ovom okruglom stolu imali su i ponuđači koji su se zahvalili organizatorima na organizovanju okruglog stola i upoznali organizatore koje su to prepreke sa kojima se oni susreću u praksi i izrazili zainteresovanost na aktivno učešće u donošenju novih rješenja koje će sadržati novi Zakon o javnim nabavkama.

 

PR SLUŽBA UPRAVE