Održan okrugli sto na temu „Mogućnosti koje pruža Zakon o javnim nabavkama u cilju podrške malim i srednjim preduzećima“ – Bijelo Polje, 5. jul 2016. godine

Dana 5. jula 2016. godine, u Bijelom Polju  održan je okrugli sto na temu „Mogućnosti koje pruža Zakon o javnim nabavkama u cilju podrške malim i srednjim preduzećima“.

Ovo je nastavak aktivnosti Uprave za javne nabavke i Ministartsva ekonomije -Direkcije za mala i srednja preduzeća, Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Privredne komore Crne Gore, Zajednice opština Crne Gore, Montenegro biznis Alijanse i Unije poslodavaca, nosilaca aktivnosti ove mjere za podršku malih i srednjih preduzeća iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja sistema javnih nabavki za period od 2016 -2020 godine.

Predstavnicima lokalne samouprave i malih i srednjih preduzeća Bijelog Polja obratili su se g-đa Mara Bogavac, pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke, g-din Vladimir Ivanović član Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Svetislav Domazetović, direktor Direkcije za mala i srednja preduzeća, kao i  Aleksandar Pavićević, predstavnik Vlade sa posebnim ovlašćenima za mala i srednja preduzeća.

Prisutne je pozdravila potpresjednica Opštine Bijelo Polje, Nemša Omerhodžić.

Aktivno učesće imali su i prisutni predstavnoci  malih i srednih preduzeća.

Direktor Direkcije za  mala i srednja preduzeća g-din Svtislav Domazetović, istakao je  značaj malih i srednjih preduzeća, kojih u Crnoj Gori ima 99% od ukupnog broja registrovanih privrednih subjekata i da zapošljavaju više od dvije trećine aktivnog stanovništva, da su ova preduzeća aktivno uključena u proces javnih nabavki.  Naglasio je da postojeći Zakon o javnim nabavkama omogućava aktivnije učešće istih i pozvao predstavnike ovih preduzeća da se ubuduće masovnije uključuju u proces javnih nabavki roba, radova i usluga u Crnoj Gori.

Predstavnik Vlade sa posebnim ovlašćenjima u Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Aleksandar Pavićević istakao je da je opština Bijelo Polje prepoznata kao interesantna, kada je riječ o razvoju malih i srednjih preduzeća. “Ovakvi okrugli stolovi se organizuju sa ciljem da dođemo do potencijalnih rješenja, koja bi uticala na eventualne izmjene Zakona o javnim nabavkama i da kandidujemo ono što su barijere i problemi malih i srednih preduzeća, kako bi smo kasnije kroz sublimaciju svih aktuelnih problema došli do određenih rješenja”, kazao je Pavićević.

Pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke naglasila je značaj zajedničkih aktivnosti svih partnera koji pružaju podršku malim i srednjim preduzećima i istakla   da  je ovo početak projekta koji se nastavlja u narednom periodu, a koji je predviđen  Strategijom razvoja javnih nabavki u Crnoj Gori za period od 2016. do 2020. godine.

Pritom je istakla da su za ostvarivanje i uspješnost sistema javnih nabavki od posebne važnosti predstavici institucija naručilaca i ponuđača. Naručioci raspisuju javne pozive, objavljuju tenderske dokumentacije za nabavku roba, radova i usluga, a ponuđači se shodno raspisanim pozivima prijavlju i učestvuju u javnim nabavkama. Zato, efikasnost rada jednih i drugih utiču na ostvarivanje sistema javnih nabavki u Crnoj Gori.

Naglasila  je da su javne nabavke tržište za mala i srednja preduzeća iz razloga jer je  u 2015. godini u Crnoj Gori za nabavku roba, usluga i radova ukupno ugovoreno   nešto iznad 428 miliona eura i da je to pokazatelj da se preduzeća iz Crne Gore aktivnije uključe u proces javnih nabavki jer svi zainteresovani imaju i šanse za dobiju  određene poslove. Kakav će biti uspjeh zavisi od tehničke, kadrovske i organizacione osposobljenosti samih preduzeća da se ravnopravno bore sa konkurencijom na tržištu nabavki.

Pomoćmica direktora Uprave za javne nabavke je istakla da nas u narednom periodu očekuje dodatno unapređenje zakonodavnog okvira, jačanje stručnog osposobljavanja i usavršavanja u oblasti javnih nabavki i jačanje administrativnih kapaciteta, razvoj elektronskog sistema javnih nabavki, razvoj jačanja zaštite prava u postupcima javnih nabavki, jačanje institucionalnog okvira, jačanje zelenih javnih nabavki i društveno odgovornih javnih nabavki, unapređenje mjera za suzbijanje neregularnosti i mjera za borbu protiv korupcije.

Na okruglom stolu je govorio i Vladimir Ivanović, član Komisije za kontrolu postupka javnih nabavi i pri tom istakao najčešće primjere iz prakse sa kojima se susreće Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki postupajući po žalbama samih ponuđača i primjeni Zakona  o javnim nabavkama.

 

PR Služba UzJN