Predstavnici Uprave za javne nabavke uzeli učešće na međunarodnoj konferenciji „Inovativne javne nabavke“ u organizaciji Evropske Komisije – 26. oktobar 2016. godine, Berlin – Njemačka

Uprava za javne nabavke je uzela učešće na Međunarodnoj konferenciji “Inovativne  javne nabavke” koju je organizovala Evropska Komisija u Berlinu u srijedu, 26.10.2016. godine. Upravu za javne nabavke predstavljale su pomoćnica direktora Mara Bogavac i samostalna savjetnica Farisa Kurpejović.

Konferencija je organizovana u cilju ukazivanja na značaj dobrog upravljanja javnim  fondovima na državnom i međudržavnom nivou i predstavlja  godišnji događaj tokom kojeg  se raspravljalo o temama koje su značajne za jedinstveno evropsko tržište vezanih za javne nabavke i temama iz drugih oblasti povezanih sa tržištem i javnim nabavkama.

Na konferenciji  se okupilo oko 400  učesnika iz  privatnog i javnog sektora u EU, uključujući i mnoge ključne aktere i kreatore politike iz  EU. U tom smislu, konferencija je  predstavljala  ključni događaj na evropskom nivou u ovoj oblasti.

Učesnike je u uvodnom dijelu pozdravila Nikita Stampa šef  jedinice inovativnih i e-nabavki, GD unutrašnje tržište, industrija, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća pri Evropskoj komisiji i istakla značaj konferencije za razvoj inovativnih javnih nabavki, kao i međudržavne saradnje dijeljenjem međusobnih iskustava kao i stvaranjem jednog velikog Evropskog tržišta javnih nabavki.

Konferenciji su, takođe, prisustvovali predstavnici Evropske komisije iz Njemačke, Španije, Švedske, Norveške, Irske, Austrije, Velsa, Estonije, Portugala i Slovačke.

Ovogodišnja konferencija bavila se temom inovativnih nabavki i kako javna potražnja može da stimuliše inovacije, jačanje uloge inovacija u podsticanju rasta i ulaganja u EU u cilju usaglašavanja sa tekućim reformama  propisa o javnim nabavkama  za države članice EU i  države koje teže da se priključe članstvu EU.

Tokom konferencije obuhvaćene su i teme kao što je učešće malih i srednjih preduzeća u javnim nabavkama i teme vezane za što veće pojednostavljenje procesa nabavke u cilju uključivanja malih i srednjih privrednih subjekata u proces javne nabavke.

Na konferenciji je bilo riječi i o e-Certis nabavkama koje predstavljaju  besplatan, оn-line izvor informacija kao pomoć kompanijama i naručiocima da se izbore sa različitim oblicima materijalnih dokaza koji su potrebni za prekogranične tendere za javne ugovore u Evropskoj uniji. Evropska Unija promoviše slobodno kretanje roba i usluga preko unutrašnjih granica i priznaje da poseban sistem sertifikacija i zahtijevanih dokaza stvara nepotrebne komplikacije i nesigurnost i smanjuje aktivnost preduzeća u nadmetanju za ugovore za snadbijevanje roba i usluga u drugoj državi.

E-Certis stoga postoji da pomogne preduzećima, posebno malim i srednjim, da razumiju službene isprave izdate od strane drugih država i da ih primjeni u postupku javne nabavke.

Predstavnici Uprave za javne nabavke iskoristili su datu priliku da se sretnu sa ostalim  učesnicima konferencije iz privatnog i javnog sektora iz drugih država, posebno sa predstavnicma Slovenije i  Hrvatske  u  cilju razmjene iskustva  u primjeni novih pravila EU  i standarda  prihvatljivih za nova rješenja u nacionalnim propisima.

Kako Zakon o javnim nabavkama Crne Gore treba još da se harmonizuje sa pravnom tekovinom EU, ova konferencija je bila dobra prilika da za davanje inputa za dalji rad u u vezi navedenih tema u oblasti javnih nabavki.
 

PDF

Agenda – Download

PDF

Program – Download

 

PR Tim Uprave za javne nabavke