U okviru programa TAIEX, održana radionica posvećena korupciji, konfliktu interesa te zvizdačima

U Skoplju je u periodu od 13.11. do 14.11.2017 godine, održana radionica, posvećena  sprječavanju korupcije, konflikta interesa, te zviždačima.

Radionica je organizovana u okviru programa TAIEX, u saradnji sa državnom Agencijom za antikorupciju i sprječavanje sukoba interesa CG.

Radionici su prisustvovali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova.

Dnevni red radionica je nastao na temelju zaključaka radionice održane u Trstu u Junu mjesecu tekuće godine, a u okviru Berlinskog procesa.

Cilj radionice je sticanje novih znanja i razmjena iskustava u oblasti borbe protiv korupcije i sprječavanja sukoba interesa, te zaštita zviždača.

Prvog dana radionice, učesnicima su se obratili predstavnici Agencije za antikorupciju Italije – ANAC, predsjednik Državne komisije za sprječavanje korupcije Makedonije, te ministri pravde i unutrašnjih poslova Makedonije.

Predstavnik Agencije za antikorupciju Slovenije, Jure Škrbec je u svom obraćanju predstavio IT rješenja borbe protiv korupcije.

Predstavnik kancelarije za borbu protiv prevare Katalonije je predstavio načine i sredstva za prevenciju konflikta interesa.

Istog dana, učesnicima su pružene informacije o sistemu zaštite zviždača u Italiji, te najboljoj praksi zaštite zviždača u privatnom sektoru.

Drugog dana radionice, predstavnici zemalja učesnica su predstavili praksu u svojim zemljama, a održana je i vježba u tri grupe čiji članovi su trebali da iznesu svoja viđenja u odnosu na sprječavanje korupcije, sukoba interesa, te zaštitu šviždača, nakon čega su svim učesnicima prikazani zaključci.

Upravu za javne nabavke predstavljao je samostalni savjetnik Goran Vojinović.

 

PR Služba