Na poziv Udruženja unutrašnjih revizora u javnom sektoru Crne Gore, predstavnici Uprave za javne nabavke uzeli učešće na prezentaciji novih rješenja Zakona o javnim nabavkama

Podgorica, 23. februar 2018. godine, u organizaciji Udruženja unutrašnjih revizora u javnom sektoru Crne Gore i Uprave za javne nabavke, u Kosoj sali narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici, 23. februara 2018. godine održan je veoma uspješni seminar namijenjen unutrašnjim revizorima, pravnicima, zaposlenima u računovodstvu privrednih društava, državne uprave i lokalne samouprave, službenicima za javne nabavke, menadžerima i ostalim zainteresovanim.

Jedna od tema na seminaru  bila je „Predlog novog Zakona o javnim nabavkama za 2018. godinu i usklađenost sa direktivama EU“.

O temi je u ime predlagača Zakona govorio g-din doc dr Mersad Mujević, direktor Uprave za javne nabavke i predsjedavajući Radne grupre za izradu Nacrta zakona o javnim nabavkama.

U svom izlaganju  naglasio je važnost donošenja Novog zakona, navodeći da  je polazna  osnova  za izradu Nacrta tri  nove  Direktive  EU (23/2014, 24/2014 i 25/2014) , a koje uređuju postupke nabavke koncesije, nabavke u javnom sektoru i nabavke za obavljanje sektorske djelatnosti,  zatim  Direktiva  iz oblasti pravne zaštite 2007/66/EZ i 89 i 92, Direktiva iz oblasti odbrane i bezbjednosti 81/2009 godine, niz  nacionalnih materijalnih propisa koji definišu predmete javne nabake i procesne radnje, radni dokumenti  EK „Izvještaji o Crnoj Gori“, Izvještaji SIGM-e i Program rada Vlade Crne Gore, kao i dosadašnja praktična iskustva u primjeni  ovog zakona u našoj zemlji.

Na dalje, govoreno je o najznačajnijim novinama koje se unose u Zakon o javnim nabavkama, a vezane su  za pojednostavljenje postupka, povezivanje registara  državnih organa sa portalom javnih nabavki, troškovima privrednih subjekata u procesu nabavke, obaveznosti naručilaca za podjelu predmeta nabavke na partije za nabavke veće vrijednosti u cilju jačanja učešća malih i srednjih preduzeća, kriterijumu za izbor najpovoljnije ponude,  kao i jačanju pravne sigurnosti u sistemu javnih nabavki u Crnoj Gori.

Tokom pojedinačnih diskusija pružio je odgovor  na svako pitanje o kojima su polaznici seminara iskazali posebno interesovanje.

Pored g-dina Mujevića, raspravi je učestvovala i pomoćnica Direktora Uprave g-đa Mara Bogavac.

 

 

PR SLUŽBA UzJN