Predstavnici automobilske industrije FIAT u posjeti Upravi za javne nabavke Crne Gore

22. januara t.g. na čelu sa g-dinom  Antoniom Ferrarom, predsjednikom upravnog odbora i generalnim direktorm FIAT automobila Srbija d.o.o. sa saradnicima, g-dinom Gerard Clarke, komercijalni direktor, g-din Diegom Velinijem, menadžer korporacije i partnerima g-dinom Milošem Lalovićem, generalni menadžer za Balkan i g-din Snežanom Kovinićem, diler FIAT grupe u Crnoj Gori.

Sastanak je organizovan na zahtjev  italijanske  ambasade u Crnoj Gori, sa ciljem predstave i pozicioniranja kompanije FIAT i u Crnoj Gori. Italijanska strana istakla je da  FIAT u Kragujevcu proizvodi 150.000 auta godišnje a i jedan je od važnih motora u razvoju luke Bar jer izvoz upravo prema ostalim destinacijama svijeta obavlja preko naše luke.Pored prezentacije interesovanje italijanske strane kretalo se u pravcu zakonodanve strukture koja se tiče politike javnih nabavki, procedura, učestvovanja kao strane komapnije na našim tenderima, i druga pitanja od vezana za sadrnju sa našim institucijama i privredom.

U ime Uprave za javne nabavke ovu visoku Delegaciju FIATA primio je Direktor Uprave doc.dr Mersad Mujević i Sanja Poleksić savjetnik za međunarodne saradnju u oblasti javnih nabavki.

G-din Mujević je u svojoj prezentaciji predstavio mogućnosti koje pruža naš zakon o javnim nabavkama sa naglaskom na njegovu usaglašenost sa relevantnim aquisom EU, napominjuću da je CG svoj pravni sistem ujednačila sa pravilima EU i da je EU u tom prepoznala taj napor otvaranjem Poglavlja 5 javne nabavke, naravno istaknuta je i politika i obaveze iz portfelja preuzetih pristupanjem WTO i uskoro GPA. Takođe je ukazano i na to da crnogorski Zakon o javnim nabavkama ne poznaje preferencijalni sistem u Crnoj Gori, i da su uslovi  učešća inostranih ponuđača na crnogorskom tržištu isti kao i domaćih.

Na sastanku je dogovorena da će Uprava ispratiti i pomoći sve korake FIATA u mjeri svojih nadležnosti u Crnoj Gori. Predstavnici Uprave su pozvani od strane FIATA da posjete fabriku u Torinu, da na taj način doprinesemo pozicioniranjem male i srednje privrede naše zemlje sa aspekta mogućim parterskih odnosa u smislu kod proizvodnje nekih konponeti koje ova industrija prepoznaje.

Ovaj inicijalni sastanak predstavlja početak plodonosne buduće saradnje između jednog od najvećih investitora u regionu italijanske kompanije FIAT i Vlade Crne Gore.

PR tim Uprave za javne nabavke