U organizaciji Uprave za javne nabavke i Unije poslodavaca Crne Gore održan sastanak na temu “Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama”

Dana 27.02.2014. godine, u prostorijama Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) održan je sastanak predsjednika UPCG Predraga Mitrovića i direktora Uprave za javne nabavke Crne Gore (UJN) Mersada Mujevića, uz učešće predstavnika UPCG i privrednih subjekata.

Sastanak je održan na inicijativu UPCG, na temu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama i nastavka saradnje UPCG i UJN po pitanju unaprjeđenja crnogorskog zakonodavstva.

Direktor UJN je istakao da javne nabavke, kao ključni instrument regulacije unutrašnjeg tržišta Crne Gore, predstavljaju dio sistema zaštite tržišnih zakona i sloboda, kao i slobode tržišnog nadmetanja. Stoga učešće i doprinos UPCG, naročito kroz članstvo njenog predstavnika u radnom timu formiranom za potrebe izrade predmetnog Nacrta zakona, dodatno potvrđuje odgovoran odnos UPCG u odnosu na poštovanje obaveza predviđenih SSP, kao i ukupnog procesa harmonizacije nacionalnog sa zakonodavstvom EU. U dijelu pozitivnih pomaka koje nosi tekst ovog nacrta, Mujević je, između ostalog, apostrofirao novinu koja se odnosi na javno objavljivanje cjelokupne tenderske dokumentacije, dok je za 2015. god najavio i postupak uvođenja elektronskog sistema javnih nabavki.

Sa sastanka

Sa sastanka

Uz konstataciju da je Crna Gora u ovoj oblasti postigla napredak – i po pitanju legislative i institucionalnog okvira, predsjednik UPCG je ocijenio da normativna rješenja sadržana u tekstu Nacrta zakona predstavljaju značajno unaprjeđenje, te daju okvir za uspostavljanje transparentnog i efikasnog sistem javnih nabavki, a time i primjenu ključnih principa kao što su konkurencija, pravično nadmetanje, ravnopravnost ponuđača, odgovornost i integritet.

Razvoj i unapređenje sistema javnih nabavki može značajno pomoći daljem procesu EU integracija Crne Gore, naročito imajući u vidu da su javne nabavke značajna komponenta i u borbi protiv korupcije. Stoga konačno zakonsko rješenje mora obezbijediti neometano funkcionisanje efikasnog sistema javnih nabavki, odnosno postupke koji su transparentni i omogućavaju ekonomično i racionalno trošenje javnih sredstava tj. novca poreskih obveznika.

Učesnici sastanka su zaključili da između UPCG i UJN postoji prirodna povezanost koja je u prethodnom periodu rezultirala veoma kvalitetnom saradnjom, koja treba da bude primjer i drugim institucijama. Imajući u vidu da kreiranje zakonodavstva koje je u službi razvoja privrede i konkurentnosti, kao i borbe protiv korupcije, UPCG je najavila učešće svojih predstavnika, kao i privrednih subjekata – članova UPCG, na javnoj raspravi koja će povodom predmetnog Nacrta zakona biti održana 17. marta 2014. godine.