Predstavnici Uprava za javne nabavke učestvovali na Plenarnoj Konferenciji vezane za Projekat “Nacionalna konvenciju o evropskim integracijama Crne Gore (NKEI 2013-2014)”

U organicaziciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori i Slovačke asocijacije za spoljnu politiku u Podgorici/Skupštini CG održana je Plenarna konferencija vezana za prijekat “Nacionalna konvencija o evropskoj integraciji Crne Gore (NKEI 2013-2014).

Na Plenarnoj konferenciji predstavljeni su rezultati prve godine Projekta Nacionalne konvenciji o evropskim integracijama CG 2013-2014..U uvodnom dijelu Konferencije svoje obraćanje su imali Predsjednik Skupštine CG Ranko Krivokapić, dr Igor Lukšić MVPiEI i presjedavajući predsjedništva NKEI 2013-2014, František Lipka, ambasador, Tomas Strazay iz istraživačkog centra Slovačke asocijacije za spoljnju politiku i Alberto Cammarata iz Delegacije EU u Podgorici.

Skup je pozdravio i Momčilo Radulović,predsjednik EP u CG.
Nacionalna konvencija o evropskim integracijama Crne Gore 2013-2014 predstvalja uspješnu nadogradnju platforme za saradnju civilnog i državnog sektora koja je postavljena još 2011.godine i koja se od tada unaprjeđuje i širi.Projekta realizuje Evropski pokret u CG i Istraživački centar Slovačke asocijacije za spoljnu politiku, uz finansijsku podršku Delegacije EU u CG i Slovak Aid-a kao i učešća Vlade CG i Skupštine CG.

Svrha projekta je da omogući debatu o pitanjima koja su od interesa u kontekstu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji kroz okupljanje što većeg broja eksperata u različitim prioritetnim oblastima evropske integracije.

Konkretni ciljevi projekta su:

• Poboljšanje saradnje između državnog i civilnog sektora kroz osnaživanje formiranog okvira za debatu o temama u vezi sa evropskom integracijom Crne Gore.
• Pripremanje cjelokupnog crnogorskog društva za proces evropske integracije, naročito prirodu procesa vođenja pregovora o članstvu u EU.
• Podsticaj dodatnim i bržim društvenim , političkim i ekonomskim reformama u procesu evropske integracije kroz osnaživanje uloge civilnog društva u procesima stvaranja, ali i implementacije reformskih i institucionalnih politika.
• Povećanje efikasnosti i učinkovitosti aktivnosti javnih institucija u procesu evropske integracije Crne Gore.

Realizacijom ovog projekta na još većem i kvalitetnijem nivou je održan kontinuitet saradnje državnih institucija i civilnog društva u oblastima od značaja za crnogorsko društvo u procesu evropskih integracija.

Rad na NKEI 2013-2014 nadovezao se na prethodne rezultate ovog vida saradnje civilnog i državnog sektora, pri čemu je broj oblasti obuhvaćenih ovim projektom proširen, ne samo kroz veći broj radnih grupa, već i povećan broj uključenih eksperata.
Upravu za javne nabavke na Plenarnoj konferenciji predstavljao je Direktor Uprave za javne nabavke doc dr Mersad MUJEVIĆ.

PR služba Uprave