Okruglom stolu na temu Profesionalizacija rukovodnog kadra u Crnoj Gori: Između države i politike, a na poziv predsjednika Upravnog odbora Instituta alternative u ime Uprave za javne nabavke učestvovao je direktor Uprave doc dr Mersad Mujević

Na okruglom stolu preovladavale su teme vezane za projekat koji sprovodi Institut alternativa, a koji se odnosi na profesionalizaciju rukovodnog kadra u crnogorskoj državnoj upravi, naročito u kontekstu primjene novog Zakona o državnim namještenicima i službenicima. Skup je otvorio predsjednik Upravnog odbora Instituta alternative Stevo Muk i v.d. generalnog direktora Direktorata za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Dragana Ranitović.

Na skupu je naglašeno da je Evropska komisija u poslednjem izvještaju o napretku naročito iskazala važnost monitoringa postavljenja i razrješenja viših rukovodilaca u crnogorskoj državnoj upravi. Prevencija direktnog i indirektnog političkog uticaja na ove pozicije i njihova sveukupna profesionalizacija, takođe su zauzeli važno mjesto principima koje je u novembru ove godine formulisala SIGMA, zajednička inicijativa Evropske komisije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Projekat je prezentovala Milena Milošević, istraživačica javnih politika, Institut alternative, koja je naglasila da za potrebe ove studije, koncept profesionalizacije podrazumijeva odgovarajuće stručne profile rukovodilaca u državnoj upravi, njihovo kontinuirano stručno usavršavanje, procjenu njihovog radnog učinka i nezavisnost od političkog uticaja, kako kada su procedure postavljenja i razrješenja ovog kadra u pitanju, tako i u pogledu vršenja svakodnevnih poslova. U zaključku i preporukama ukazano je na poželjne pravce unapređenja sveukupne profesionalizacije ovog kadra. Institute alternativa predstavljala je i dr Jovana Marović, koordinatorka istraživanja.

Na okruglom stolu riječ su imali i direktorka Uprave za kadrove Svetlana Vuković, načelnica Direkcije za državnu upravu, Direktorat za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Danijela Nedeljković Vukčević i stručni savjetnik, Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dr Dragan Đurić.

Direktor Uprave za javne nabavke doc dr Mersad Mujević se zahvalio na pozivu i ukazao na određene primjedbe kod izrade ovog Nacrta studije u smislu, neujednačene metodologuje, političkih nekorektnih kvalifikacija i nedostatku komparativnih analiza uvjeren da će isti ovaj nacrt prepoznati u finalnoj verziji Studije.

PR SLUŽBA UzJN