Održana javna debata na temu „Crna Gora u partnerstvu otvorenih vlada: planovi i rezultati“

Centar za monitoring i istraživanje je 29. novembra održao javnu debatu pod nazivom „Crna Gora u partnerstvu otvorenih vlada: planovi i rezultati“, koja je organizovana u okviru projekta „Zastupanje za otvorenu vladu” koji CeMI sprovodi u saradnji sa organizacijama Zapadnog Balkana i Istočne Evrope, a uz podršku Evropske komisije.
Sastanku je prisustvovala Ljiljana Nikolić u ime Uprave za javne nabavke.
Javna debata sastojala se iz dva panela. Prvi panel pod nazivom „Crna Gora i Srbija – uporedna iskustva, dometi i efekti Partnerstva otvorenih vlada“ na kojem je u svojstvu paneliste učestvovali gospođa Vanja Ćalović, izvršna direktorica NVO MANS i nezavisni evaluator za Crnu Goru u okviru Nezavisnog mehanizma za izvještavanje (IRM) kao i prof.dr. Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu . Na drugom panelu pod nazivom „Iskustva u pripremanju Akcionog plana za Partnerstvo otvorenih vlada i u njegovoj implementaciji“ govorili su g-đa Dina Barjamspahić, predstavnica Instituta Alternativa u Operativnom timu i g-din Boris Marić pravnik Centra za građansko obrazovanje. Moderator diskusije bila je Ana Selić, direktorica odjeljenja za istraživanje javnih politika u CeMI-ju.
Učesnici su razmijenili mišljenja o kvalitetu prvog Akcionog plana za implementaciju Partnerstva otvorenih vlada, osvrnuvši se na predviđene mjere kao i njihovu realizaciju. Iskazana je zabrinutost zbog kašnjenja u usvajanju novog Akcionog plana, kao i zbog nedostatka konkretnih efekata prethodnog. Ocijenjeno je da prethodni Akcioni plan ne sadrži konkretne indikatore realizacije, da ne postoje rokovi za sprovođenje mjera, kao i da veliki broj mjera nije realizovan. Takođe, učesnici su dali preporuke za proces usvajanja novog Akcionog plana, koji prema njihovim riječima mora biti široko participativan, podrazumijevajući uključenje građana putem npr. konsultativnih sastanaka na kojima će biti predstavljena inicijativa i prikupljeni predlozi građana. Učesnici su pohvalili izbor novog koordinatora Operativnog tima uz preporuku da se što hitnije imenuju ostali članovi Operativnog tima, koji bi ovoga puta, pored predstavnika Vlade i nevladinih organizacija, uključili i predstavnike privatnog sektora, medija, profesionalnih udruženja i dr.
 
Obradila,
Ljiljana Nikolić