Predstavnici Uprave za javne nabavke prisustvovali sjednici Grupacije za papirnu industriju, grafičku i izdavačku djelatnost Privredne komore Crne Gore, održanoj u petak, 13.02.2015. godine

Podgorica, u petak 13.02.2015. godine održana sjednica Grupacije za papirnu industriju, grafičku i izdavačku djelatnost Privredne komore Crne Gore, na temu Stanje i problemi u poslovanju preduzeća papirne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti. Sjednici je prisustvovala pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke, gospođa Mara Bogavac.

Privrednici su istakli da grafička i izdavačka djelatnost, proizvodnja od papira poslednjih godina zauzima značajan segment u industrijskoj proizvodnji u Crnoj Gori, da je organizovana, prvenstveno u malim i srednjim privatnim preduzećima i akcionarskim društvima. U svom poslovanju imaju brojne probleme, prije svega da su im instalirani kapaciteti nedovoljno iskorišteni, da im poslovanje zavisi od uvoza repromaterijala, pri tom se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom, nedostatkom stručnog kadra, nelikvidnošću i nezainteresovanošću mladih ljudi da se bave ovim poslom, manjkom administrativnih kapaciteta i drugim otežavajućim subjektivnim i objektivnim faktorima koji utiču na efikasnost poslovanja.

Pri tom su istakli i poteškoće sa kojima se sretaju u primjeni Zakona o javnim nabavkama za usluge štampanja udžbenika i drugog štampanog materijala, ukazujući na iznalaženje mogućnosti zaštite domaćih proizvođača i postojeća pozitivna iskustva iz okruženja. Ukazali su da prilikom sprovođenja procedura nabavki naručioci manje koriste kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude od kriterijuma najniže ponuđena cijena, a pri tom se ne zahtijeva određena ispunjenost stručno-tehničkih i kadrovskih sposobnosti davaoca ove usluge u skladu sa standardima, tj. uslovima za učešće koji ne ugrožavaju ravnopravnost i nediskriminaciju ponuđača, a utiču na podizanje kvaliteta finalnog proizvoda.

Pomoćnica direktora Uprave naglašavajući značaj Privredne komore kao važnog partnera razvoja sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, istakla je, da je Država u svakoj zemlji pa i našoj najveći kupac, samim tim državni organi i drugi obveznici primjene Zakona prilikom sprovođenja procedura javnih nabavki imaju posebnu odgovornost na njegovu doslednu primjenu.

Ujedno je ukazala da su ponuđači važna karika i nalaze se u samom središtu sistema javnih nabavki, njihova uloga je da kroz proces javnih nabavki zadovolje niz uslova koje je naručilac predvidio tenderskom dokumentacijom, a naručilac je obavezan da istu raspiše u skladu sa Zakonom i drugim zakonima vezanih za predmet javne nabavke,naglašavajući da je uloga ponuđača, kao najzainteresovanije strane, da prati regularnost postupaka javnih nabavki i putem mehanizama zaštite prava utiču na postupke u kojima učestvuju.

Uprava za javne nabavke u saradnji sa drugim institucijama važnih za sistem javnih nabavki u proteklom periodu je imala intenzivnu aktivnost u pripremi nacrta Zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama koji je usvojen krajem 2014. i njegova primjena će početi u maju tekuće godine. Izmjenama su dati odgovori i ponuđena određena rješenja na probleme koji su istakli privrednici , a vezani su za oblast koju uređuje ovaj zakon. Pri tom je Uprava otvorena za saradnju, predloge i sugestije neposredno, tokom brojnih organizovanih javnih rasprava, okruglih stolova i svih aktivnosti koje su prethodile izglasavanju izmjena Zakona.

Uprava poziva na dalju saradnju privrednike grafičke i izdavačke djelatnosti, da se uključe u proces obuka u cilju jačanja administrativnih kapaciteta, podizanja nivoa znanja i olakšanja u pripremanju ponuda, samim tim i efikasnijeg učešća u postupcima javnih nabavki, kao i zaštite svojih prava i javnog interesa u svim fazama postupka javne nabavke na način i uslovima utvrđenim Zakonom.

 
pkcg