Predstavnica Uprave za javne nabavke g-đa Ljiljana Nikolić učestvovala na Konferenciji „Kako do unaprijeđene kontrolne funkcije Skupštine” u organizaciji NVO Institut alternativa

Podgorica, 27. februara 2015. Godine – U skladu sa obavezama iz AP koji definiše saradnju državnih organa sa NVO, Uprava za javne nabavke Crne Gore redovno učestvuje na svim pozivima koje organizuje NVO sektor, te i u ovom slučaju na ovu zahtjevnu temu oko unaprjeđenja kontrolne funkcije Parlamenta Crne Gore.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa g-din S. Muk, je na današnjoj konferenciji govorio o ulozi parlamenta i istakao, da sve učestalija, kontrolna i konsultativna saslušanja od strane skupštinskih radnih tijela ne proizvode dovoljno uticaja u praksi jer većina njihovih zaključaka ostaje nerealizovana. Neophodno je da opozicija u potpunosti koristi pravo prohodnosti dva saslušanja u svim odborima što do sada nije bio slučaj. Ne postoji procedura za razmatranje predstavki koje dostavljaju građani i postojeća struktura radnih tijela u parlamentu nije optimalna u odnosu na obim nadležnosti. Institut alternativa u dosadašnjem radu ponudila je konkretne preporuke za unapređenje kontrolne uloge Skupštine.

R. Krivokapić predsjednik Skupštine Crne Gore, naglasio je da, iako Skupština nije imala dovoljno efikasnih zaključaka poslije saslušanja, sama činjenica da je sprovodila saslušanja ide u prilog javnosti njenog rada i razvoju parlamentarizma. „Politička elita mora imati svijest o odgovornosti koja nije isključivo zakonska” ističući važnost uloge nevladinog sektora u Crnoj Gori, u kojoj se još uvijek nijesu stekli uslovi da se ispune osnovni javni i državni interesi.

P. Bulatović, predsjednik Odbora za antikorupciju, ukazao je na izazove sa kojim se ovo tijelo suočavalo u nadzoru nad borbom protiv korupcije. Istakao je da su predstavnici tužilaštva ranije imali stav da nijesu dužni da dolaze na sjednice odbora, sada poštuju ovu obavezu i to je pomak u borbi protiv korupcije. Odbor za antikorupciju i Odbor za evropske integracije imaju manjak opzicionih predstavnika, 8 predstavnika parlamentarne većine naspram 5 predstavnika parlamentarne manjine.
Koordinatorka istraživanja u IA dr J. Marović naglasila je da Skupština Crne Gore ima svoju ulogu u borbi protiv korupcije kroz Odbor za antikorupciju, kroz upotrebu kontrolnih mehanizama ali i kroz praćenje pregovora između Crne Gore i Evropske unije. Naglasila je da bi javnost trebala da bude bolje informisana o doprinosu Skupštine u pregovorima sa EU. Kako će Akcioni plan za poglavlje 23 biti jedini strateški dokument za borbu protiv korupcije, trebalo bi organizovati kvartalno neku vrstu kosultativnog saslušanja u Odboru za evropske integracije ili zajedničkim sjednicama sa Odborom za antikorupciju gdje bi ministar pravde i glavni pregovarač izvještavali o napretku o sprovođenju plana, problemima u realizaciji i izazovima u procesu pregovora i borbi protiv korupcije”.
Pored navedenih, u radu konferencije učestvovali su: mr A. Damjanović, predsjednik Odbora za ekonomiju finansije i budžet, M. Šćepanović, poslanica DPS-a, R. Rastoder, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, S. Radunović, predsjednik Odbora za evropske integracije i S. Rajković, pregovarač za poglavlja 23 i 24 iz Ministarstva pravde.

Konferenciji u ime Uprave za javne nabavke, prisustvovala je Samostalni savjetnik u UzJN g-đa Ljiljana Nikolić.
 
Obradila,
Ljiljana Nikolić