Predstavnici Uprave za javne nabavke učestvovali na radionici, na temu: “Javne nabavke u projektima EBRD-a“ u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj i Elektroprivrede Crne Gore

Podgorica, 23. i 24.04.2015. godine u hotelu Podgorica održana je radionica na temu “Javne nabavke u projektima EBRD-a“. Radionica je organizovana od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), kojoj su u ime Uprave za javne nabavke prisustvovali Goran Vojinović i Dunja Bošković.

Radionica je obuhvatala pitanja planiranja nabavki, procjene kapaciteta, politike i pravila nabavki, tehničke specifikacije, procedure evaluacije, kao i menadžment ugovora. Ove teme su praćene i primjerima iz prakse, o kojima je govorio g-din Veljko Sikirica, viši savjetnik za nabavke u EBRD.

Giulio Moreno, šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori u pozdravnom obraćanju je naglasio značaj radionice, koja treba da doprinese promociji pravila EBRD-a o javnim nabavkama, a u cilju daljeg razvoja tržišne ekonomije, principa višestranačke demokratije, stvaranja jake politike javnih nabavki i podsticanja transparentnosti i efikasnosti u javnom i privatnom sektoru. On je ukazao da sam proces javnih nabavki nije komlikovan, ali da se moraju poštovati procedure i da se javne nabavke više zasnivaju na suštini, a manje na formi. Takođe, g-din Moreno je ukazao da EBRD sarađuje sa svim institucijama i da je važno znati pravila EBRD-a, te da je cilj radionice pomoć u cilju razumijevanja pravila. Važan cilj radionice je obuka učesnika, radi korišćenja prednosti politike nabavki EBRD-a, da promoviše i objasni zašto su ova pravila važna za ugovorne strane, konsultante kao i klijente banke, te da identifikuje glavne probleme u nabavkama tokom imlementacije projekata.

Radionica je bila dobra prilika da se uspostavi profesionalan dijalog vezan za najbolju praksu u nabavkama, u cilju osiguravanja aktivne i kvalitetne konkurencije na projektima u javnom sektoru.

 

PR Služba Uprave za javne nabavke