U organizaciji Uprave za antikorupcijsku inicijativu održana TAIEX Radionica na temu „Prevencija korupcije sa realizacijom lokalnih akcionih planova na lokalnom nivou – prva iskustva sa realizacijom lokalnih akcionih planova“

U skladu sa obavezom iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i TAIEX mapom za oblast prevencije korupcije, Uprava za antikorupciju u saradnji sa TAIEX Odjeljenjem Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, organizovala radionicu u   PR Centru Podgorica, dana 22. i 23.06.2015. godine na temu „Prevencija korupcije  sa realizacijom lokalnih akcionih planova na lokalnom nivou – prva iskustva sa realizacijom lokalnih akcionih planova“, kojoj je u ime Uprave za javne nabavke prisustvovala i govorila pomoćnica direktora Mara Bogavac.

Cilj radionica je upoznavanje učesnika sa najboljom evropskom praksom u dijelu prevencije korupcije na lokalnom nivou.

Osim eksperta iz Republike Hrvatske koji je predstavio iskustva pojedinih zemalja članica EU u ovoj oblasti, zatim dao preporuke za dalje unaprjeđenje lokalnih akcionih planova u Crnoj Gori, radionici su prisustvovali predstavnici Zajednice opština u Crnoj Gori i lokalnih samouprava koji su govorili o aktivnostima koje se preduzimaju u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou i prenijeli sopstvena iskustva.

Dio radionice bio je posvećen javnim nabavkama, na kojoj je pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke Mara Bogavac, govorila o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata, ključnim odrednicama i budućoj  implementaciji, a predsjednica Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, gosp. Suzana Pribilović govorila je o najčešćim oblicima kršenja Zakona o javnim nabavkama u lokalnim samoupravama i u odnosu na naručioce iz lokalnih samouprava, dok je službenik za javne nabavke Glavnog grada Podgorica govorio o efikasnosti sprovođenja postupaka javnih nabavki i primjene Zakona o javnim nabavkama na lokalnom nivou.

 

PR Služba Uprave za javne nabavke