Održana druga panel diskusija „Kako protiv korupcije u javnim nabavkama” u organizaciji Instituta Alternativa

Bar, 09.07.2015. godine u hotelu “Princess” održana je panel diskusija „Kako protiv korupcije u javnim nabavkama“, koja je dio projekta „Civilno društvo i građani protiv korupcije u javnim nabavkama”, koji sprovodi Institut Alternativa uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije. Aktivnosti su usmjerene ka jačanju saradnje između državnih i nedržavnih aktera u utvrđivanju nepravilnosti u oblasti javnih nabavki i formulisanju preporuka za unapređenje.
Na panel diskusiji govorili su: Jovana Marović, koordinatorka istraživanja u Institutu alternativa, Farisa Kurpejović, samostalni savjetnik u Upravi za javne nabavke, Tomo Miljić, član Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki i Boris Marić, viši pravni savjetnik u Centru za građansko obrazovanje.
Jovana Marović, koordinatorka istraživanja u Institutu alternativa, u uvodnom izlaganju istakla je prednosti donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, kao i nedostatke koji se odnose na nejasnoće pojedinih normi. Farisa Kurpejović u svom izlaganju je istakla novine u antikorupcijskim pravilima koje su uvedene Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, kao i aktivnosti koje je Uprava za javne nabavke preduzela u cilju sprječavanja korupcije u javnim nabavkama. Kao ključni faktor istakla je transparentnost kao mjeru za eliminisanje nepravilnosti u postupcima javnih nabavki, navodeći Portal javnih nabavki kao jedinstveno mjesto za dostupnost svih informacija u ovoj oblasti. Otvaranjem telefonske linije ostvaren je značajan doprinos za sprječavanje korupcije u javnim nabavkama, putem koje se građani mogu obratiti ovlašćenom službeniku radi prijave korupcije i dobijanja informacija i pravnih savjeta. Tomo Miljić, član Državne komlisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, ukazao je da je novim izmjenama Zakona o javnim nabavkama predviđena velika odgovornost za službenike za javne nabavke, te da je neophodno da se oni dobro upoznaju sa zakonskim odredbama, kao i podzakonskim aktima koji regulišu proces javnih nabavki.
Na panel diskusiji učestvovao je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje i službenici za javne nabavke.

 

PR Služba Uprave