Posjeta eksperta WB Upravi za javne nabavke

Podgorica, 14.03.2018.g. –  Na zahtjev Svjetske banke, Upravu za javne nabavke je posjetio g-din Sidy Diop, specijalista za javne nabavke i tim lider za zemlje Zapadnog Balkana. U ime Uprave sastanak je vodio direktor g-din doc dr Mersad Mujević sa svojim saradnicama Sanjom Poleksić i Svetlanom Tomović.

Cilj posjete experta Svjetske banke je bilo upoznavanje sa najnovijim dešavanjima u oblasti javnih nabavki kao i mogućnostima podrške Svjetske banke u ostvarivanju zacrtanih strateških ciljeva. G-din Diop je istakao da vrijednosti na kojima počiva sistem javnih nabavki u Crnoj Gori zasnovane na istim principima koje njeguje Svjetska banka u svojim procedurama.

Direktor Mujević se u svom izlaganju osvrnuo na strateški dokument u oblasti javnih nabavki za period 2016-2020 i način implementacije istog, informišući gosta o najvažnijim tekućim aktivnostima kao što su nacrt novog Zakona o javnim nabavkama i priprema pratećeg Programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja u ovoj oblasti.

Takođe ga je obavijestio o statusu tekućih projekata Uprave za javne nabavke prvenstveno projekat uvođenja e nabavki, čije se potpisivanje očekuje do sredine godine.

Predstavnik Svjetske banke  je pozvao predstavnike Uprave da uzmu učešće na obukama koje sprovode u Crnoj Gori na teme javnih nabavki, raspodjele sredstava i upravljanja finansijama.

Izrazio je spremnost Svjetske banke da pruži podršku u smislu konsultacija i komentara na nacrte zakonodavnih strateških i projektnih dokumenata kao i pomoć pri apliciranju na različite vidove donatorske podrške.

G-din Sidy Diop iskoristio je priliku da pozove predstavnike Uprave da uzmu učešće na 14-tom Forumu o javnim nabavkama, koji će se održati u Bukureštu od 8-10 maja tekuće godine.

 

PR SLUŽBA UzJN