U Briselu je 12. maja 2014. godine, održan peti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije

Brisel: Sastanak su otvorili državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i zamjenik šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje Tomas Haglajtner.

Učesnici sastanka su razmatrali napredak koji je ostvaren u oblastima prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga, javnih nabavki, privrednog prava, prava intelektualne svojine, konkurencije, finansijskih usluga i zaštite potrošača i zdravlja.

Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su realizovane aktivnosti u pomenutim oblastima u periodu od prethodnog sastanka koji je održan 5. marta 2013. u Podgorici.

U svim oblastima je akcenat bio na usklađivanju i sprovođenju zakonodavstva, kao i na izgradnji institucionalnih i administrativnih kapaciteta.

Uporedu su održani sastanci sa predstavnikom Generalnog direktorata za proširenje, g-dinom Alexandrem Fricke-om, Šefom jedinice za Međunarodne javne nabavke u Direktoratu za unutrašnje tržište i usluge Jean-Yves Muylle, kao i Niels.SCHUSTEROM ekspertom za Međunarodne javne nabavke.

Sastanci su odvijani u atmosferi uvažavanja napretka koji je CG učinila na putu pristupnja Sporazuma o vladinim nabavkama GPA, kao i u reformi koji je CG učinila kada se tiče zakonodavni nivo, u tom smislu razgovarano je na temu Nacrta izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama.

Takođe, predstavnici Evropske komisije, generalnih direktorata za proširenje, konkurenciju, unutrašnje tržište, su pozdravili ostvarene rezultate i istakli dalju podršku u pravcu pune usklađenosti crnogorskog zakonodavstva s evropskim propisima i standardima u ovim oblastima, kao i dostavljanja brzih komentara, koji se tiču otvorenih pitanja daljeg procesa usklađivanja.

Crnogorsku delegaciju na pomenutim sastancima a u ime Uprave za javne nabavke činili su – direktor doc dr Mersad Z Mujević i Sandra Škatarić a u ime Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki – predsjednica Suzana Pribilović.

PR Služba UzJN