Podgorica, 23. februar 2015. godine – U prostorijama Uprave za javne nabavke upriličen sastanak predstavnika Uprave za javne nabavke Crne Gore i predstavnika Američke privredne komore u Crnoj Gori

Predstavnici Uprava za javne nabavke direktor doc dr Mersad Mujević i mr Sandra Škatarić rukovodilac odjeljenja za stručno osposobljavanje, usavršavanje i međunarodnu saradnju u oblasti javnih nabavki ugostili su zvanične predstavnike Američke privredne komore u Crnoj Gori, izvršnu direktoricu Ivanu Jovović i menadžera za politike Milicu Dragojević.

Gdin Mujević je upoznao predstavnike Američke privredne komore sa sistemom javnih nabavki u Crnoj Gori. Predstavnici obije institucije konstatovali su značaj komunikacije i razmjene informacija, u cilju promocije Crne Gore kroz različite oblasti i privlačenja stranih investicija.

Pored toga, jedna od tema razgovora bila je i mogućnost saradnje na polju animiranja američkih investitora i mogućnostima koje u tom pogledu Zakon o javnim nabavkama pruža. To se odnosi na činjenicu da je Crna Gora postala najnovija članice Sporazuma o Vladinim nabavkama pri WTO nakon što je njena ponuda o pristupanju, 29.oktobra 2014.g. dobila zeleno svjetlo. Taj korak će našoj zemlji pomoći da dobije pristup tržištu javnih nabavki čija se trenutna vrijednost procjenjuje i do 1,7 triliona dolara godišnje.

Gdin Mujević je naglasio da je sistem javnih nabavki pod stalnim nadzorom najznačajnijih međunarodnih institucija kao što su Evropska Komisija, Svetska Banka, SIGMA, OEBS, UNDP i naveo da su rezulatati procjena i izvještaja tih organizacija reflektovali jedan permanentan napredak svih segmenata sistema.

Uprava za javne nabavke i Američka privredna komora u Crnoj Gori su dogovorile intenziviranje buduće saradnje. Takođe, konstatovano je da je neophodno pronaći modalitet uključivanja Univerziteta u cilju edukacije mladih ljudi kada je oblast javnih nabavki u pitanju, iniciranja obuka i zajedničkog učešća u budućim projektnim aktivnostima.

Ovom prilikom su postavljeni temelji jačanja buduće saradnje izmedju Uprave za javne nabavke i Američke privredne komore u Crnoj Gori.

 
PR Služba UzJN